onsdag den 26. oktober 2011

KAPITALLITTERATUR


Enhver der frekventerer de danske boghandlere ved at i Danmark skal man som læser erlægge mellem 200 og 300 kr. for stort set en hvilken som helst udgivelse. Egentligt bemærkelsesværdigt når man betænker at stort set alle danske forlag får deres bøger trykt enten i et billigt østeuropæisk land eller lader et dansk trykkeri spytte værkerne ud digitalt – begge fremgangsmåder er nemlig usædvanlige billige. Med selv et meget lille oplag på 500 eks.  sniger trykprisen per værk sig sjældent op over 30 kr. eks. moms, og eftersom de store danske forlag helst kun udgiver værker der kan sælge mellem 1000-5000 eks. ryger trykprisen gerne ned omkring 15 kr. Og alligevel skal læseren erlægge gennemsnitligt 250 kr. for selv det argeste masseproduceret venstrehåndsarbejde.
   Lad os kigge lidt på et muligt regnestykke,hvor vi taler om beløb eksklusiv den tåbelige bogmoms. Forlaget har naturligvis en del nødvendige udgifter: Forfatteren får højt, meget højt sat 5 % af bogladeprisen eks. moms for hvert solgt eksemplar. Lad os antage at forlaget har trykt og sælger 1000 eks. af et værk med en produktionspris på 20 kr. Forlaget har således før udgivelsen brugt 20.000 danske kroner. Bogladeprisen sættes til 200 kr., så forfatteren får tilsendt en check på 10.000 kr. Forlaget har således nu efter tryk og forfatterafregning brugt 30.000 kr. Boghandlerne får de sædvanlige 35 % boghandlerrabat, så med et solgt oplag på 1000 får forlaget 130.000 danske kroner ind på kontoen – minus de allerede brugte 30.000 og tilbage står 100.000 gode danske kroner. Boghandleren derimod må nøjes med ca. 70.000 kr., trykkeriet har fået 20.000 ind på kontoen, mens den kære forfatter som omtalt bliver spist af med sølle 10.000. Og den danske læser har brugt intet mindre end 200.000 (+ naturligvis Statens fortjeneste på de åbenbart nødvendige 50.000 kr.) af de gode danske kroner på endnu et makværk fra de betrængte danske forlag der så sandelig ikke har råd til at satse på meget andet end amatøragtige udgydelser på papir for i denne branche er det ih og åh så svært at overleve.
   Jamen, vil forlagene klynke, jamen vi skal jo også betale både redaktøren, marketingsafdelingen, administrationen, distributionen, lageret, korrekturen, layout og ikke mindst den PR der jo er nødvendig for overhovedet at sælge noget som helst i dagens Danmark. Jamen, må vi så tilføje, jamen så stikker I redaktøren, marketingsafdelingen, administrationen, distributionen, lageret, korrekturen, layouteren og naturligvis den ligegyldige PR hver 10.000 og tilbage står I med alle jeres udgifter betalt inklusiv jeres egne høje lønninger og et rent overskud på 20.000 danske kroner – slet ikke så ringe, når man betænker at det netop var 20.000 kr. der udgjorde jeres eneste økonomiske bidrag til hele denne pengemaskine de danske forlag er en så integreret og styrende og vindende del af.
   Så mens I klynker videre over et godt glas rødvin og de traditionelle pindemadder må den intelligente læser blot håbe, at de danske forfattere vågner op og tager deres manuskripter under armen og kigger ind i boghandlen til en snak om den kommende udgivelse. Lad os satse alt på kvalitetslitteratur og intet på kapitallitteratur. 

KH
Thomas
Istedgades boghandel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar