søndag den 6. januar 2013

PENGE VEKSLES



De havde siddet den sidste halve times tid med tanker om penge. De havde ingen og manglede dem ikke. T rejste sig op og bad S om at flytte sig fra computeren, hvilket S naturligvis gjorde uden hast eller fornærmelse. Snart var printeren i gang og resultatet af anstrengelserne blev hængt op i vinduet.

Penge veksles
Money exchange

   Samtalen fortsatte indtil en mor og hendes to sønner på ca. 17 og 15 år trådte ind i boghandlen. Trods skiltet, trods de store typer på vinduet og de mange sedler rundt på hylderne der alle bekendtgjorde at i dag var alt til 80 kr. gik det første spørgsmål på bøgernes pris. T rejste sig fra stolen og gik ud til kunderne.
   - Ja, hvad er prisen ... jeg tror sgu´ prisen er ingenting. Alt er gratis. Ja, alt er gratis.
   Den store dreng gik straks i gang med at lede efter noget Freud, hvilket T hurtigt fik talt ham fra. I stedet blev drengen præsenteret for lidt indførende biologi. Moderen gik lidt usikker rundt i lokalet, mens den yngste hurtigt satte sig ned og lignede en der vidste at nu ville storebror tage billedet endnu engang og mor ville være så stolt. T lod den ældste more sig alene med hylderne lidt og kastede sig over den stolte opgave at finde ud af hvad moderen dog kunne fristes med. Det viste sig hurtigt at hun var til de mest populære nutidige forfattere, så T lod hende hænge lidt endnu og fandt en graffitibog fra baglokalet frem til den yngste.  Det vakte straks knægtens begejstring. En begejstring der dog lod sig dulme da broderen hovent bekendtgjorde at han havde 3éren og den var meget bedre. T lod som ingenting og lokkede videre, mens han lige fik fortalt at graffitibøgerne måtte han nok hellere afkræve knægtens moder 100,- for – naturligvis såfremt sønnike var med på den. Den yngste tog værket under armen og samtykkede.
   Lidt tid gik og S og T fortsatte samtalen og rygningen. Familien Danmark tussede rundt og samlede ind til hylderne derhjemme i den store villa. Storebroderen gik med en halv meters bøger og moderen havde en halv snes stykker. Den yngste sad begravet i lænestolen. Graffiti var åbenbart lige det der skulle til for ham – trods storebroderens klogskab.
   Samtalen blev afbrudt da moderen nærmede sig baglokalet og udbad sig lov til at betale. T havde naturligvis allerede glemt bemærkningen om de 100,- som moderen dog insisterede på at erlægge. Den ældste blev rakt en pengeseddel som han videregav til T.
   - Ah, så I veksler penge! Perfekt. Vent et øjeblik.
   Printeren spyttede dovent og larmende endnu en vekselnota ud. Det store A3 papir så fantastisk ud sammenlignet med den undseelige seddel den ældste fortsat stod og flagrede med. Med hundredekroneseddelen i den ene hånd og den anden på vej ned i lommen efter en lighter spurgte T:
   - Nåh, drenge! Hvem af jer vil ...?
   Den ældste vendte sig om og synet af kongens mønt så faretruende nær ved ilden fik ham til at ...
   - Det gør du bare ikke det der! Det gør du altså bare ikke!
   Den yngste stod nu lige bag ved broderen, mens moderen søgte skræmt mod døren. Den ældste udviste et overraskende aggressivt kropssprog.
   - Det er bare papir, grinede T og satte ild til sedlen, mens han med lavt, langsomt og venligforstående forsøgte at forklare herskaberne at penge blot var papir.
   Familien Danmark vendte om på hælene og gik i samlet trop mod
døren – den yngste dog ikke uden at have fået en vis forståelse af hvad der i virkeligheden var på færde – men storebrorvigtigt kunne ikke dy sig, så han vendte sig om viftende voldsomt med vekselnotaen
   - en dag kommer jeg tilbage med denne her og så vil jeg have mine hundrede kroner igen!
   T satte sig ned igen og tændte endnu en smøg
   - egentlig bemærkelsesværdigt at det vilde for dem var at jeg brændte lidt penge og ikke at de lige gik ud af døren med favnen fuld af fuldstændig fantastiske værker – at de lige vekslede 100,- til bøger af en værdi på næsten 2000,- og alligevel syntes de at de fortsat ejede den seddel.

(REVOLUTION)

KH
Thomas
Istedgades boghandel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar