mandag den 31. oktober 2011

EKSEMPEL: INGER CHRISTENSEN


Ja, ja, Det er helt fantastisk. Ja, Det skal du læse. Ja, Det er der ingen anden der før eller siden har gjort eller kommer til at gøre igen. Ja, Det er næsten udødeligt. Ja, det er Det, men hvor Inger tog systemet og brugte det som løftestang, hvorefter hun ved egen kraft svævede i det helt konkret massive tomme rum, har Klaus Høeck i nu snart et helt liv bevæget sig med og i systemernes mangeartede kringelkroge indtil han nu, nu, nu selv er et system, indtil systemerne alle som en ligger indlejret i hans nervesystem, i hans præfrontale cortex, i hans dansende fingerspidser og tillader ham nu, nu, nu at kunne beskrive denne den mest systematiske verden af alle verdener lige præcis som den passer ham. Kanoniser´ blot Inger. Men stopper I der afslører I, at I kanoniserer, hvad I grundlæggende slet ikke forstår – Systemet, mine Damer og Herrer; KLAUS HØECK, mine Damer og Herrer.

KH
Thomas
Istedgades boghandel

søndag den 30. oktober 2011

OPRØR

På alle fronter vel at mærke. Det er på tide at kunstneren igen begynder at påtage sig det ansvar der naturligt må hvile på et menneske guderne ånder igennem. Det betyder, igen naturligvis, at mennesker gennem hvem guderne ikke ånder blot kan fortsætte deres ligegyldigheder i kunstens navn og fred være med det. De og deres er uden betydning i enhver større sammenhæng – og kun den store sammenhæng er interessant.
   Den stolte vrede du mærker ved den såkaldte virkelighed skal du ikke gemme væk i skrivebordsskuffen eller spilde på psykologens bord. Lev den ud og fortæl mig så om livet iklædt vredens kampdragt.
Den hykleriske enighed den såkaldte virkelighed mærker dig med skal du ikke gemme væk i skrivebordsskuffen eller spilde på psykologens bord. Split den ad og fortæl mig så om livet iklædt selvstændighedens rustning.
Den kolde kynisme der udmærker den såkaldte virkelighed skal du ikke gemme væk i skrivebordsskuffen eller spilde på psykologens bord. Opflam den og fortæl mig så om livet iklædt lidenskabens flammehav.
Og kald dig så kunstner! 

KH
Thomas
Istedgades boghandel

lørdag den 29. oktober 2011

RUSMIDLER FOR NYE LÆSERE


At utallige forfattere gennem tiden har været flittige forbrugere af diverse rusmidler er en velkendt sag. Spørgsmålet er nok hvorvidt det overhovedet er muligt at pege på bare et væsentligt værk der ikke i en eller anden grad er blevet undfanget i en tilstand af markant ændret bevidsthedstilstand, hvorvidt vi så end taler om den så uskyldige alkohol eller den så misforstået hashish eller den så frygtede Lsd eller ... visionen – listen er jo alenlang. Hvad der ikke er blevet talt eller skrevet så forfærdeligt meget om er rusmidlerne som et læseværktøj; som enhver intelligent læsers højre hånd. Herfra skal der lyde den kraftigste opfordring til alle intelligente læsere: hav altid en kraftig mørk rødvin stående, hav altid et par gram pot liggende, hav altid lidt af et trip parat når du skal til at introducere et nyt forfatterskab for dine hjernevindingers kringelkroge. Det er klart at jo mere du indtager jo sværere får du ved at holde en rød tråd fast så begynd din træning med lyrikken. Læg for eksempel ud med oplagte værker som Karma cowboy og derfra alt lyrik af Dan T. Gå videre med digtere som Viggo Madsen, Henrik Have, F. P. Jac, Rolf Gjedsted, Simon Grotian, Niels Lyngsø, Ivan Malinowski og Peter Laugesen (sæt gerne indtaget op ved de to sidstnævnte), Jess Ørnsbo, Schade (igen indtag rigeligt), og så burde du være klar til at sætte de næste par uger af til morgen, middag, aften og nat at være så sansefuldt påvirket at din hjerne er i stand til at bevæge sig derind hvor rusen for alvor skal stå sin prøve – Klaus Høeck! Videre herfra vil forskellen på at være påvirket og såkaldt ikke-påvirket ikke være væsentlig længere. Nu ved din hjerne udmærket godt hvad det her går ud på.

KH
Thomas
Istedgades boghandel

fredag den 28. oktober 2011

NYE LÆSERE



Vi render alle sammen rundt med den opfattelse at en bog man først er begyndt på afslutter man før man begynder på en ny. Hvor i uddannelsessystemet denne opfattelse bliver indpodet står hen i det uvisse, men at det er en omgang ødelæggende ensporet vrøvl kan der ikke være nogen tvivl om. Får du fat i en elendig bog (og dem er der mange af derude) skal du naturligvis straks smide den i skraldespanden. Ligesom du ikke bør spilde dit liv på ligegyldige mennesker, tåbelige tv-programmer og et intetsigende arbejde bør du stille de største krav til den litteratur du fodrer din hjerne med. For at være på den sikre side kan du begynde med eksempelvis Henry Miller. Her vil du blive præsenteret for ikke blot et sprællevende og skarpt tænkende menneske, men også en lang perlerække af henvisninger til andre nødvendige forfattere. Nødvendige såfremt du tager eksistensen alvorligt naturligvis;  der er ingen grund til at kaste sig over de store hvis du blot er turist i dit eget liv. Under din Miller-læsning nedskriver du alle de forfatternavne han henviser til og når du efter et par uger har slugt hele dette fantastiske forfatterskab er du klar til at påbegynde din guidet tour i litteraturens eventyrland. Og nu er det væsentligt at du begynder på flere værker. Om det er værker af den samme forfatter eller du foretrækker at springe rundt mellem listens mange navne er i og for sig ligegyldigt; blot er det væsentligt at du hele tiden har gang i flere værker  - ad gangen. Helt konkret kan du begynde med at droppe den fine orden på din reol. Der er ingen grund til at dine bøger skal stå der og samle støv når du kan sprede dem ud i din bolig, så du altid har et værk inden for rækkevidje. Hav en digtsamling eller novellesamling liggende på toilettet, et par romaner på sengebordet, lidt blandet gods nær din sofa, et par nye forfattere i køkkenet, en formatmæssigt lille sag i din jakkelomme, et par digtsamlinger i din taske og du vil hurtigt opleve at din hjerne sagtens kan arbejde med flere spor, sagtens kan hoppe mellem universerne og ikke mindst meget hurtigt vil nyde at blive fodret på alle tider af døgnet hele døgnet igennem. Inden der er gået 6 måneder vil du have mere styr på verdenslitteraturen end selv den mest pligtopfyldende litteraturstuderende på det gennemsnitlige danske universitet (og der findes udelukkende gennemsnitlige danske universiteter). Som en lille og måske utilsigtet sidegevinst vil du sandsynligvis bemærke at skrivekløen begynder at melde sig – og så begynder det for alvor at blive sjovt.  

KH
Thomas
Istedgades boghandel

torsdag den 27. oktober 2011

ÅND FRA GLEMSLENS BRØND

Forfatterskabet er imponerende dybt, levende og flyder gerne med blod og hvæser af iskoldt åndedræt og alligevel henlever det en tilværelse på bunden af glemslens brønd. Hvorfor dog? Forklaring er ganske naturlig. Et forfatterskab der udelukkende beskæftiger sig med en væren på kanten af verden og en verden balancerende mellem to drømme om et erfaret liv og et liv uden illusioner har ikke mange chancer hos den gennemsnitlige danske læser. Her er ingen trygge henvisninger til morgendagens komme eller halvkvædet viser om tilværelsens ulidelige lethed. Hvert værk er en forunderlige rejse i menneskets mange muligheder for at komme om bag tilværelsens virkelighedstæppe og ind i det de normale kalder de vanvittiges rablende univers – et univers der har åbenbaret sig for det bevidste menneske lige så længe mennesket har været den kloge abe mennesket er. Den nye intelligente læser kan begynde ved Bevidsthedens have og gå videre i Trodsige bekendelser. Herfra og indefter er du på egen hånd. Og forfatteren? Ja, det er naturligvis hr. Rolf Gjedsted, mine Damer og Herrer, Rolf Gjedsted.
KH
Thomas
Istedgades boghandel

onsdag den 26. oktober 2011

KAPITALLITTERATUR


Enhver der frekventerer de danske boghandlere ved at i Danmark skal man som læser erlægge mellem 200 og 300 kr. for stort set en hvilken som helst udgivelse. Egentligt bemærkelsesværdigt når man betænker at stort set alle danske forlag får deres bøger trykt enten i et billigt østeuropæisk land eller lader et dansk trykkeri spytte værkerne ud digitalt – begge fremgangsmåder er nemlig usædvanlige billige. Med selv et meget lille oplag på 500 eks.  sniger trykprisen per værk sig sjældent op over 30 kr. eks. moms, og eftersom de store danske forlag helst kun udgiver værker der kan sælge mellem 1000-5000 eks. ryger trykprisen gerne ned omkring 15 kr. Og alligevel skal læseren erlægge gennemsnitligt 250 kr. for selv det argeste masseproduceret venstrehåndsarbejde.
   Lad os kigge lidt på et muligt regnestykke,hvor vi taler om beløb eksklusiv den tåbelige bogmoms. Forlaget har naturligvis en del nødvendige udgifter: Forfatteren får højt, meget højt sat 5 % af bogladeprisen eks. moms for hvert solgt eksemplar. Lad os antage at forlaget har trykt og sælger 1000 eks. af et værk med en produktionspris på 20 kr. Forlaget har således før udgivelsen brugt 20.000 danske kroner. Bogladeprisen sættes til 200 kr., så forfatteren får tilsendt en check på 10.000 kr. Forlaget har således nu efter tryk og forfatterafregning brugt 30.000 kr. Boghandlerne får de sædvanlige 35 % boghandlerrabat, så med et solgt oplag på 1000 får forlaget 130.000 danske kroner ind på kontoen – minus de allerede brugte 30.000 og tilbage står 100.000 gode danske kroner. Boghandleren derimod må nøjes med ca. 70.000 kr., trykkeriet har fået 20.000 ind på kontoen, mens den kære forfatter som omtalt bliver spist af med sølle 10.000. Og den danske læser har brugt intet mindre end 200.000 (+ naturligvis Statens fortjeneste på de åbenbart nødvendige 50.000 kr.) af de gode danske kroner på endnu et makværk fra de betrængte danske forlag der så sandelig ikke har råd til at satse på meget andet end amatøragtige udgydelser på papir for i denne branche er det ih og åh så svært at overleve.
   Jamen, vil forlagene klynke, jamen vi skal jo også betale både redaktøren, marketingsafdelingen, administrationen, distributionen, lageret, korrekturen, layout og ikke mindst den PR der jo er nødvendig for overhovedet at sælge noget som helst i dagens Danmark. Jamen, må vi så tilføje, jamen så stikker I redaktøren, marketingsafdelingen, administrationen, distributionen, lageret, korrekturen, layouteren og naturligvis den ligegyldige PR hver 10.000 og tilbage står I med alle jeres udgifter betalt inklusiv jeres egne høje lønninger og et rent overskud på 20.000 danske kroner – slet ikke så ringe, når man betænker at det netop var 20.000 kr. der udgjorde jeres eneste økonomiske bidrag til hele denne pengemaskine de danske forlag er en så integreret og styrende og vindende del af.
   Så mens I klynker videre over et godt glas rødvin og de traditionelle pindemadder må den intelligente læser blot håbe, at de danske forfattere vågner op og tager deres manuskripter under armen og kigger ind i boghandlen til en snak om den kommende udgivelse. Lad os satse alt på kvalitetslitteratur og intet på kapitallitteratur. 

KH
Thomas
Istedgades boghandel

tirsdag den 25. oktober 2011

FORLAGETS ARENA: FORFATTERNE

-->
Det synes at være en udpræget holdning i den danske bogbranche at man hverken kan eller skal leve af at skrive, producere eller sælge kvalitetslitteratur; at kun den lette underholdning, selvhjælpsbøger, kogebøger, krimier og biografier er en rentabel forretning. Det er meget muligt at denne holdning bunder i en korrekt analyse af det danske bogmarked, og vil man derfor som forfatter, forlag eller boghandel leve godt og trygt i denne den bedste af alle verdener bør man holde sig meget langt væk fra den litteratur der faktisk kan forandre et menneskes liv radikalt, hvilket også er hvad den danske bogbranche som helhed gør i disse år.
   Det kunne jo være interessant at tænke lidt over, hvilke værker der gennem tiden har skubbet til læsernes virkelighed, men som den dag i dag med al sandsynlighed end ikke ville lande på redaktørens skrivebord endsige boghandlerens disk. Og lad os blot holde os til den danske litteratur.
   Vi kunne jo begynde med Dan Turell der de seneste mange år er blevet hvermandseje. Naturligvis ikke i kraft af hans digtsamlinger, men unaturligvis i kraft af hans krimier og små avisklummer. Hvad langt de fleste danske læsere dog ikke er klar over er at Dan T i de tidlige 70ére udsendte en række rablende digtsamlinger på det dengang yderst kvalitetsbevidste forlag Arena (Borgen tog først over da Dan T allerede var godt i gang! og det er værd at bemærke før man begræder Borgens nuværende situation); digtsamlinger der den dag i dag ville være blevet afvist alene på baggrund af deres omfang. Havde ikke Arena satset på kvalitet frem for salgbarhed havde vi den dag i dag ikke haft disse vældige dokumenter at ty til når dagligdagen forekommer lige lovlig grå og ussel. Samme skæbne ville være overgået den kære Henrik Bjelke der end ikke i dag læses af ret mange andre end de allermest intelligente nørder. Igen var det forlaget Arena der stod bag udgivelsen af perler som 100 postkort fra helvede, Saturn og Tilegnet den danske offentlighed. Vi fortsætter rækken og bemærker igen forlaget Arena. Hvad de dog ikke udgav før i tiden! Hvordan overlevede de mon? Hvordan kunne de dog finde på det? Poul Vad! Er der overhovedet nogen der læser Poul Vad? Igen er der et par enkelte intelligente nørder der ikke ville undvære Kattens anatomi om det så skulle koste dem en halv arm og hele deres nærmeste familie. Listen er lang og vi kunne jo nu her supplere med navne som Jess Ørnsbo og fremhæve hans debutroman Dullerdage der vist ikke selv den dag i dag har været gennem meget mere end 50 læseres hænder. Eller Mit danske kød af Smærup Sørensen (enkelte af de gamle Arena forfattere er faktisk blevet næsten folkelige; i hvert fald så folkelige at priserne også falder i deres turban og for Smærups vedkommende endda efterfulgt af en næsten-litterær tale af vores gamle statsminister Hr. Fogh Rasmussen). Mon ikke en af de store pengemaskiner ville have fået øjnene op for Cecil Bødkers salgspotentiale, hvis ikke Arena havde åbnet døren først? Vi tror det, men spørgsmålet er om læseren ville have fået værket Pap præsenteret havde det først skulle igennem forlagenes markedsanalyse – næppe! Eller hvad med Blokland af Michael Buchwald – den ville i dag næppe bringe meget andet frem på redaktørens ansigt end en lille krampetrækning og et efterfølgende koldt afslag der ville afsløre at redaktøren desværre gav op allerede på side 7. Vi har her kun nævnt et par af de mest velkendte gamle Arena forfattere og deres værker. Læseren kan selv gå på opdagelse i det danske bagkatalog; for slet ikke at tale om Arenas fantastiske oversættelser af komplet umulige forfattere. Vi nævner i flæng: Claude Simon, Arno Schmidt, Barrit, Gombrowicz, Michaux, Becket med usandsynligt mange andre. Igen kære læser ... de findes derude hos de mørke antikvarboghandlere, så find dem!
Dengang Arena sked på bogbranchen og dens idiosynkratiske ideer om en rentabel litteratur rystede alle på hovedet. Det kunne man ikke leve af; det ville aldrig gå; det var jo det rene vanvid og kig så på situationen i dag. Hvad er forskellen?

mandag den 24. oktober 2011

VÆRELSETS FORHAVE

Det vil være helt naturligt om du endnu ikke har fået hul på Hr. Haves forfatterskab. Det har Hr. Have nemlig kun selv lige med sin seneste udgivelse. Forværelset vil for enhver intelligent læser være en kærkommen nøgle til ikke blot forfatterskabets mange bevidsthedstilstande, men også til læserens egen bevidsthed. Med Hr. Have i ånden vil det - i hvert enkelt fald - blive så meget lettere at stå på venskabelig fod med de første vogtere på dine nattelige vandringer. Selv er vi påbegyndt et anbefalelsesværdigt baglæns ædegilde - værk for værk. Velkommen, træd indenfor, fald og husk du er ikke andet end lige præcis den de hele tiden forventer vil komme. Af de bekymrende få væsentlige værker udkommet i 2011 står Forværelset og kigger ned på langt de fleste. Hmm, spørgsmålet er jo om vi allerede nu kan kåre årets udgivelse ...? Vi er dog optimistiske grænsende til det idiotiske så til alle jer andre skrivende må opråbet lyde: Vågn op!
Og endnu en gang tak til After Hand. Tak til Henrik Have og Mathias Kockholm. I må endeligt sige til, hvis vi på nogen som helst utilregnelig måde kan være behjælpelig med ligegyldigt hvad behovet end måtte være eller blive!

KH
Thomas
Istedgades boghandel

søndag den 23. oktober 2011

LÆSEREN



... er vi alle, men der er naturligvis forskel.
Der er de læsere der kan håndværket, kender alfabetet, kan genkende ord og måske endda tilmed en hel sætning, før de mærker trætheden tage over, øjnene begynder at svie og tankerne flyver i alle andre retninger. 
   Allerede da menuen bestod af Mads og Mette kedede de sig gudsjammerligt og bedre blev det ikke da opgaven stod på analyser og en stil om hovedpersonen i en eller anden allerede glemt roman af Martha Christensen.
   Enkelte havde dog i deres fritid været så heldige at falde over Michael Strunge eller Hærværk af Tom Kristensen, så optimismen var fortsat i behold da gymnasiet begyndte. Desværre bestod de næste mange år blot af flere analyser, flere stile, flere dødssyge udlægninger af en virkelighed der forekom langt fra weekendens branderter, den søde kilden i underlivet og den konstante trang til at komme væk.
   Hvor forunderligt det end kan lyde var der fortsat enkelte jubeloptimister tilbage da livet skulle til at begynde og universitetet ventede med dets tolerance, nysgerrighed og søgen efter sandhed.
   Hvilken skuffelse ventede dem ikke? Hvilken blomstrende hjerne lukkede ikke ned efter mødet med alle disse livløse teorier, disse så idiosynkratiske pensumplaner, eksamener og opgaver efter et fast skema.
Nej, at læse var åbenbart ikke noget for dem.
   Vi anbefaler at Du kommer ind med dit fjernsyn så bytter vi til en startpakke!
Og så er der de læsere der altid fulgte med i skolen, elskede Mads og Mette og især elskede at de altid var hurtigere og bedre til at læse end alle andre i klassen. De ønskede sig bøger i julegave og læste alt hvad deres forældre havde stående på hylderne og fattede aldrig det der med den computer og de spil.
   Hvor folkeskolen havde været en fest af ord blev gymnasiet nu et fængsel af samme. Man skulle analysere, diskutere, argumentere, sætte teksten ind i den rette litteraturhistoriske sammenhæng og anskue den som et produkt af bestemte samfundsforhold . Som tiden gik forsvandt enhver glæde ved teksten; man tænkte kun på kravene, hvad man skulle kunne udsige om teksten – og så var der jo eksamen.
   Heldigvis ventede universitet forude, friheden, mesterværkerne, litteraturens guddommelige væsen skulle endelig blive åbenbaret. Men ak og ve ... pensum blev udvidet, ikke meget, men udvidet; analyserne blev flere og længere og så var der teorierne.
   Gud ske Tak og Lov for Teorierne; bare man kunne sin teori – eller det vil sige en andens teori. Det var det væsentlige. Litteraturen var ikke liv, men bare ord skrevet på en bestemt måde med et bestemt formål præget af en bestemt tankegang og alt det var jo bare teori, ikke liv! Og hvor meget lettere var det ikke at læse om værkerne frem for værkerne selv.
   Nej, at læse var åbenbart alligevel ikke rigtigt noget for dem.
   Vi anbefaler, at Du kommer ind med dit fjernsyn, så bytter vi til en genoplivningspakke!

KH
Thomas
Istedgades boghandel

lørdag den 22. oktober 2011

SKØNLITTERATUR

 
Læsere kan man som oftest opdele i 2 grupperinger. Dem der udelukkende læser skønlitteratur og dem der sværger til faglitteratur. Det er den første gruppe vi her skal tale til. Naturligvis kan man overleve rent åndeligt på en kost bestående af den ypperste skønlitteratur men hvorfor skulle man dog når vi nu lever i et såkaldt videnskabeligt århundrede. For den intelligente læser er der væsentlige indsigter at hente i den moderne videnskab såfremt man forstår hvor man skal lede. Lad os derfor give en kort introduktion til væsentlige videnskabsgrene og deres verdensmodeller. Igen ... vi taler her til de skønlitterære læsere. Fagnørderne kan roligt læse videre, men deres briller vil blive pudset en anden dag.
Neurologien eller lad os blot kalde den hjerneforskningen er et af de mest interessante områder for det intelligente menneske i dag. Uden hjernen er vi blot en plante. Især vil vi fremhæve den præfrontale kortox´s funktion som virkelighedsopretholdende instans samt amygdalas funktion som alarmberedskab. Derudover anbefales det at man beskæftiger sig lidt med hjerneforskningens opfattelse af adskillelsen mellem virkelighed og forestilling, af drømmen, af hjernens plasticitet samt begrebet fri vilje. Et ganske udmærket sted at begynde denne udforskning af vores væsentligste organ vil være Rita Carters Tænkeboksen hvorefter man kan gå videre med Anders Gades Hjerneprocesser og for den grundige vil Klinisk Neuropsykologi være en kærkommen udfordring.
Biologien eller mere specifikt evolutionen er et andet felt ethvert intelligent menneske bør vide så meget som muligt om. Og det er på ingen måde nok at kende navnet Darwin. Kast dig over studiet af vores nærmeste slægtning aben gennem Peter K. A. Jensens Menneskets oprindelse og udvikling, fortsæt med din egen art hos Desmond Morris Den nøgne abe og Den menneskelige zoo og tag så et dybt kig ned i mikroorganismernes forunderlige verden med Mikrobejægerne af Paul de Kruif. Den grundige intelligente læser bør ligeledes åbne Evolution. Den forudsigelige vilkårlighed af Bugge Christiansen og Fenchel som du passende kan læse sideløbende med Mennesket. Den genetiske arv af Peter K. A. Jensen.  Du skulle nu være parat til endeligt at acceptere mennesket som et biologisk væsen – at du derudover bliver begavet med en verdensmodel med en helt usædvanlig forklaringskraft er kun til daglig forundring og glæde.
Fysikken har vi alle styr på. Det er det derude. Det vi slår os på når vi skvatter over vores egne ben og knalder hovedet ned i den hårde asfaltvirkelighed. Virkeligheden er et urværk vi kan lukke op og betragte ned i dens mindste bestanddele – nej! Glem virkeligheden, glem objektiviteten, glem det derude. Læs Den ny verden ifølge Mr. Tompkins af Gamow som en meget fin introduktion til de væsentligste af fysikkens ”opdagelser” de sidste par hundrede år, gå videre med The Ghost in the Atom af Davies og Brown, The dancing Wu Li Masters af Gary Zukav (men glem alle hans andre værker; ja sky dem som pesten!), Gamow Tredive år, der rystede fysikken og og slut så denne erkendelsesmæssige tour de force af med en parallel læsning af Berkeley A Treatise Concerning the Principles of Human Knowledge og  My View of the World af Schrödinger og du skulle være klar til at opgive det meste af din hidtidige virkelighed og så bliver det først rigtigt interessant. Nu åbner verden sig og hvad der før var trolddom og overtro begynder langsomt at vække din slumrende nysgerrighed. Videre med dig. Vi er ikke færdige. Faktisk er vi først lige begyndt.
Religionen og her taler vi naturligvis om religionen som den erfaringsbaseret videnskab den engang var og ikke religionen som den samling tåbeligheder mennesket har kanoniseret over de sidste mange tusinde år. Nu vil den opvakte læser måske protestere for religion er vel nærmest det modsatte af videnskab ... er det ikke? Jævnfør kvantefysikken må vi vist hellere lade være med at lade som om videnskaben opererer inden for et absolut objektivt system, at viden er uafhængig af iagttageren, at verden er uafhængig af mennesket. Men religion ... er det ikke bare et trosspørgsmål? Det har vel intet med verden som sådan at gøre? Religion er erfaring af verden. En måde at erfare verden på. En verdensmodel der er baseret på menneskets erfaringer, udelukkende menneskets erfaringer og som sådan den eneste strengt videnskabelige model der er på markedet for øjeblikket (tiden og derved øjeblikket er jo relativt, så lad os dog være ærlige ... for evigheden). Få nu læst den fandens bibel. Den er dit religiøse verdensbilledes første kilde og gå derefter til enhver kristen mystiker kirken har lyst i band gennem tiderne, tag med Hr. Grønbechs Primitiv religion en tur rundt i hovedet på de såkaldte primitive mennesker for hvem mennesket og verden er en sammenhængende virkelighedsmodel der virkede og virker. Snup lidt Kierkegaard, gerne Kærlighedens gjerninger, Enten-Eller og Gjentagelsen og stil ham så på hylden igen. Få styr på de gamle sagaer – især skal du koncentrere dig om Vølvens spådom, suppler din overfladiske viden om kong Arthur og den hellige gral med Chrétien de Troyes og gå så i gang med Hr. Neutzsky-Wulffs forfatterskab, mens du naturligvis sluger alt af William Blake og Walt Whitman evt. krydret med højtlæsning af Shakespeare og Henrik Haves digtsamling Forværelset.
Velkommen til en ny verden!
KH
Thomas
Istedgades boghandel

fredag den 21. oktober 2011

DE STORE SPØRGSMÅLS DØD



Dansk litteratur er for øjeblikket inde i en helt fantastisk periode hvor det ene mesterværk efter det andet lander i læserens hænder. Og hvad der næsten er ubegribeligt er at denne periode har varet i nu snart mange årtier, hvis ikke et par århundrede. Dog er der en væsentlig forskel på de tidlige værker og så nutidens store stemmer. Hvor man før i tiden beskæftigede sig med de store spørgsmål, med liv og død, lidenskab og kærlighed, religion og verdensbilleder handler den danske litteratur for øjeblikket heldigvis om helt andre og mere relevante emner; emner enhver nogenlunde begavet dansker kan genkende som en afspejling af hverdagen, af weekenden, af livet. De store spørgsmål har vi fået svar på; de er irrelevante set med en nutidsdanskers øjne. Livet er karriere, døden ligegyldig, lidenskaben er destruktiv og kærlighed en løgn, religion er krig og verdensbilleder blot forskellige økonomiske modeller.
Nutidens danske forfattere har heldigvis fuldstændigt forladt den illusoriske forestilling om at litteratur skal ændre noget som helst. De har gennem nu lang tid fastholdt det fornuftige synspunkt at litteratur er en afspejling af det gennemsnitlige menneskets livsindhold. Uden ellers at drage sammenligninger virker det som om dansk litteratur har taget det bedste fra den gamle sovjetlitteratur hvor intet der kunne virke destruktivt, afvigende eller blot mod den fælles enighed, konsensus blev behandlet. Hvorfor skulle man dog det når man nu lever i den bedste af alle verdener. Og deri har de danske forfattere jo ret. Vi lever i den bedste af alle verdener her i Danmark og det skal litteraturen naturligvis afspejle hvilket den for øjeblikket gør på fremragende vis.
Vi er naturligvis godt klar over at visse personager for øjeblikket forsøger at nedgøre, ja direkte håne denne form for litteratur. De taler om åndeligt fallit, om uintelligente læsere, om leflen for laveste fællesnævner, om pølsefabrik og omtaler gerne den menige danskers litteratur som ligegyldig og intetsigende, men sådan vil det altid være. Der vil altid være enkelte misfostre, enkelte galninge, enkelte der slet ikke har forstået noget som helst af denne den bedste af alle verdener og derfor heller ikke kan få ind i deres forskruede hjerner at lige netop sådan skal litteratur være. At lige netop det er litteratur når den er bedst. Vi håber ikke disse urostiftere vil få mulighed for at udbrede deres skadelige budskab yderligere og vi opfordrer til øjeblikkelig indgriben og gerne brug af civilanholdelse såfremt du eller dine skulle støde på disse personager i færd med deres mentale sabotage.
Her fra Istedgades boghandel skal opfordringen lyde: Læs intet de anbefaler, lyt end ikke til deres tale. Vend dem ryggen og hyg dig i stedet med den nyeste populære roman fra et af de statsanerkendte forlag – og gerne en af de mange romaner du sammen med hele din vidunderlige familie senere kan nyde den statssponsoreret filmatisering af.

KH
Thomas
Istedgades boghandel

torsdag den 20. oktober 2011

PRIK MIG I GENERNE, SÅ GIVER JEG PIRATKAGE OG ET DANSEORGIE


Birgit Munch! Hvem fanden er det? Har hun gået på forfatterskolen? Deltaget i et tv-program? Var hun der til sidste reception? Hvem er hun? Birgit Munch er dansk litteraturs fornemmeste hjernevrider. Hendes forfatterskab griber fra debuten Prikken under i´et læseren og tumler ham rundt i verdensaltet som var han blot endnu en af de uendelige galakser i et stadigt udvidende univers vi praktisk taget intet ved om. Og skulle man være på udkig efter at udvide sit ordforråd betragteligt er Frk. Munch leveringsdygtig i en sådan grad at enhver dansk poet, hvis altså selverkendelse var en del af danske poeters mentale udrustning, må føle sig som en sprogligt udfordret 6 årig. Vi har her at gøre med det ypperste trip i dansk litteratur og noget lignende er ikke set ... før! Jo, hos Grotian vil de sædvanlige råbe i kor, men de har ikke fanget en brøkdel af Frk. Munch. Birgit Munch er en ener og den intelligente læser kan roligt kaste sig over Rend mig i generne, Faderkageorgiet og Piratdans, hvis de da ikke er så befriende heldige at falde over den nu uopdrivelige debut.

onsdag den 19. oktober 2011

EN ENGEL PÅ VIPPEN ANBEFALES


Preben Major Sørensen er for øjeblikket den mest velskrivende danske forfatter. Når vi så samtidigt har at gøre med et forfatterskab der har noget så usædvanligt som et præcist blik for det moderne menneskes begrænsninger, indsnævringer, fordomme og generelt lave åndelige niveau bør det ikke overraske os det mindste at Hr. Major Sørensens læsere er stort set ikke eksisterende. Et så markant kompromisløst forfatterskab der fra begyndelsen har udfordret læserens vanetænkning i forhold til hvordan man kan skrive og ikke mindst hvad man kan skrive og skrive om finder meget naturligt ikke vej til Familien Danmarks natborde. Preben Major Sørensens værker er udelukkende til den intelligente læser der hver gang han bliver stødt på sin virkelighed åbner sine øjne en anelse mere og nysgerrigt bevæger sig videre i dette for ham ukendte land Hr. Major Sørensen fremmaner.
Herfra anbefaler vi den jomfruelige læser at lægge ud med Af en engels erindringer og så springe et godt stykke frem i forfatterskabet til På vippen. Kan disse 2 værker ikke åbne dit forstokkede sind op er der med al sandsynlighed ikke anden vej tilbage for dig end den slagne fyldt med uddannelse, karriere, parmiddage, modetøj, elektroniske nyerhvervelser, bevidstløse branderter og hvad de nu sender i fjernsynet.

lørdag den 15. oktober 2011

ANMELDELSER

Spørgsmålet er om der i virkeligheden er noget som helst fornuftigt at sige om litterære anmeldelser i dagens Danmark. Jeg er tilbøjelig til at svare nej! Optimalt set lod vi blot anmeldelserne være det de med al tydelighed er for øjeblikket – nemlig endnu en omgang vrøvl, der sælger aviser. Men, men, men, lad os dog skære tingene lidt ud i pap, så selv anmelderne kan følge med.
Myten fortæller at det er bedre med en dårlig anmeldelse end slet ingen. Logikken synes at være at dårlig omtale er bedre end slet ingen omtale. Logikken synes at være at selv en dårlig anmeldelse, en dårlig omtale lejrer sig i læserens bevidsthed, hvorefter læseren næste gang han eller hun er i boghandlen vil være mere tilbøjelig til at købe bogen – og det er, i følge logikken, åbenbart formålet med at få sit værk anmeldt i de danske aviser. Eller sagt på en anden måde: Anmeldelsernes betydning ligger i deres funktion som salgsfremmende instans! Denne logik synes at være intet andet end den rene og skære købmandslogik, der snildt kan overføres til produkter som medisterpølser og folketingstaburetter. Logikken er fremherskende blandt den danske forfatter og forlagsstand – så fremherskende at selv gentagne gange uanmeldte forfattere og forlag finder det værd gang på gang at ofre en markant del af det beskedne oplag på anmeldereksemplarer. Logikken synes at være, at måske er man heldig, måske bliver man denne gang anmeldt, måske, måske. Som en af redaktørerne for et engang fremragende, nu famlende forlag forklarede mig: Bliver et værk ikke anmeldt eksisterer det ikke! Se det er sgu´ da manglende tiltro til eget produkt der vil noget.
Den føromtalte købmandslogik virker fuldstændig rablende på mig. Siden hvornår er litterære værker blevet et produkt på linie med tennissko og  udvalgsposter? Hvad forfattere og forlag åbenbart har glemt – eller valgt at ignorere i deres blinde jagt på kendisstatus og økonomisk sikkerhed – er at bøger er menneskeligt liv omsat til skrift. Og livet har endnu aldrig haft brug for anmeldelser. Jo, dårlige bøger har naturligvis, elendige fortællinger, flade digte, intetsigende eksperimenter, livløse gylp har naturligvis brug for en kanonisering, en godkendelse, en hjælpende hånd, men gode bøger, livfulde bøger? Nej! Livfulde bøger lever fra læser til læser, så i stedet for at koncentrere sig om anmeldelser burde forfattere og forlag begynde at koncentrere sig om læseren. Om den enkelte læser, vel at mærke – ikke læserne forstået som forbrugerne forstået som analfabeterne, der hellere tilbringer deres liv foran fjernsynet end åbner en bog med et lixtal på over 23.
Hvad betyder det at koncentrere sig om læseren – den enkelte læser. For forfatterens vedkommende burde det være helt naturligt blot at skrive til hin enkelte – hin enkelte er den eneste eksisterende læser. Læseren findes ikke i flertal. Enhver læser er kun en. Og denne enkelte læser er et menneske – ikke en produkt af diverse sprogteorier, sociologiske gennemsnit eller et resultat af en akkumuleret verdenslitteraturhistorie. Og hvad betyder dette så for forfatteren? At forfatteren skal droppe alle ambitioner om at skrive andet end det han eller hun finder nødvendigt – som menneske, ikke som forfatter, som menneske. Alt andet er fuldstændigt ligegyldigt for den enkelte læser. Er det skrevne ikke et resultat af erfaret liv er det ligegyldigt. Det betyder ikke at forfatteren ikke kan digte, opfinde, tviste og naturligvis står alle såkaldte genre fortsat til hans/hendes rådighed, men vil forfatteren den enkelte læser må forfatteren ville livet først. Allerede her har vi skåret de første 98 % af dansk litteratur væk – lad os blot i al stilhed overlade denne litteratur til anmelderne. Skaden er allerede sket og end ikke anmeldelserne kan gøre det væsentligt værre. Til de sidste 2 % og deres forfattere er der kun et at sige: Find den læser, din skiderik!
Hvad angår forlagene stiller sagen sig ikke meget anderledes. Også forlagene bør glemme alt om læsere. Også for forlagene drejer det sig om hin enkelte læser. Jeg gentager hin enkelte læser! Og igen taler vi naturligvis her om den blivende litteratur; den litteratur der ikke allerede i morgen er glemt sammen med gårdsdagens tv-programmer og årets politiske løfter. Findes der forlag i Danmark for øjeblikket, der har denne litteratur – udelukkende denne litteratur – som sin eneste prioritet? Ja, det er spørgsmålet, men lad os dog for tankens skyld antage at et sådant forlag findes. Af hvilken årsag skulle et sådant forlag dog spilde 50 trykte eksemplarer ud af et oplag på optimistisk 200 på anmelderne? Hvorfor skulle et sådant forlag dog ønske at forære ¼ del af oplaget væk på en anmelderstand der udelukkende beskæftiger sig med enten familien Danmarks tidsfordriv i bogform eller det litterære parnas´ skolestile? Til et sådant forlag er der kun en ting at sige: Drop anmelderne, men find hin enkelte læser og stik ham eller hende et læseeksemplar. Man kunne jo begynde med at besøge de få boghandlere, der faktisk læser bøger. Der er ikke mange tilbage, men en tyve stykker rundt i landet burde det være til at opstøve. Ja, naturligvis ikke rigtige boghandlere i rigtige kæder med rigtige aktionærer og et verdensbillede der udelukkende består af sorte og røde tal, men de små, snuskede antikvarboghandlere der faktisk popper op hele tiden rundt omkring i landet. Der lukker naturligvis lige så mange eller flere (i parentes bemærket: Kære Vangsgaard. Sælg dog pølser i stedet, din usle kræmmer!), men det er jo tiderne. Find den boghandler der også er læser og lad denne læser læse værket og finde endnu en læser og så fremdeles. Denne fremgangsmåde er naturligvis langsom og den kræver et benarbejde af forlaget. Og naturligvis bør et sådant forlag glemme alt om bestseller og ”jeg lever af det”-holdning. Hvis du som forlægger ikke er villig til at gå for vand og brød og til tider mindre end det og fortsat udgive hvad der bør udgives, bør du lade være. Ånd gør ikke rig og rig gør ikke ånd – sådan er det bare.
Det var forfatterne og forlagene, men nu skal vi jo ikke glemme de stakkels anmeldere... ved nærmere eftertanke – jo lad os dog det! Lad os holde op med at spilde vores tid på at spille et spil, vi alligevel aldrig vinder. Det nuværende spil spilles af alle, men vindes hver gang af de samme få: De elendige forfattere, de store forlag og de faste anmeldere. Lad os spille et nyt spil med nye regler. Et spil hvor det er de talentfulde forfattere, de visionære forlag og hin enkelte læser der vinder. Ja, lad os gå så langt som til slet ikke at inviterer de andre med i spillet. Glem dem. De er uden betydning og deres spil uden værdi.

KH
Thomas

torsdag den 13. oktober 2011

OPRÅB TIL INTELLIGENTE BEBOERE


25.000 danske kroner søges til 8 udgivelser i 2012


Løsningsforslag:


MÆCEN
Du modtager fremover og indtil himlen falder ned 10 eks. af hver af vores udgivelser

Pris: 25.000

IN YOU WE TRUST
2 eks. af alle vores hidtidige og fremtidige udgivelser indtil himlen falder ned

Pris: 5000,-


11 UDGIVELSER 2011-2012
Simon Latz Dvæler ved sort 2011
Thomas Jakobsen Danmark 2011
Jan Hjort 0érne 2011
Jess Ørnsbo Dullerdage (genudgivelse af den gamle Arena forfatters fantastiske debutroman)
Jan Jensen Visionæren (genudgivelse af denne fuldstændigt glemte og ganske rablende verdenshistorie)
Lyrikdebut
Lyrikdebut
T.S. Høeg. Hotel kontinental i likvidation (genudgivelse af denne halvglemte revolutionære tekstsamling fra det hedengangne Borgen)
Per Smidl. Velfærdets offerblod (genudgivelse af dette kampskrift danskerne har glemt i deres jagt på rigdom og tryghed)
Simon Latz
Hvem ved?


Pris: 1000,- afhentes i boghandlen
        1200,- sendes



8 UDGIVELSER 2012
Jess Ørnsbo Dullerdage (genudgivelse af den gamle Arena forfatters fantastiske debutroman)
Jan Jensen Visionæren (genudgivelse af denne fuldstændigt glemte og ganske rablende verdenshistorie)
Lyrikdebut
Lyrikdebut
T.S. Høeg. Hotel kontinental i likvidation (genudgivelse af denne halvglemte revolutionære tekstsamling fra det hedengangne Borgen)
Per Smidl. Velfærdets offerblod (genudgivelse af dette kampskrift danskerne har glemt i deres jagt på rigdom og tryghed)
Simon Latz
Hvem ved?

Pris: 800,- afhentes i boghandlen
         1000,- sendes            


På forhånd mange tak og kærlig hilsen

Helena & Thomas


I S T E D G A D E S    B O G H A N D E L
I s t e d g a d e   6 7 B     1 6 5 0   K ø b e n h a v n  V

www.istedgadesboghandel.dk   C V R   3 2 1 8 1 6 9 4


k o m  i n d     h æ n g   u d     f a l d   n e d     l a d   o p

onsdag den 12. oktober 2011

FORFATTER FOR EN AFTEN



Lad os begynde fra toppen. Som med så mange andre institutioner i dette land er forfatterskolens største problem lederen. Uden at vi behøver lave en komparativ analyse af forfatterskolens mange rektorer gennem tiden kan vi her indledningsvis nøjes med at fastslå at udnævnelsen af Pablo Henrik Llambias som rektor for Forfatterskolen er en katastrofe for de elever der er så uheldige at komme ind på skolen i disse og fremtidige år.
   Hvorvidt man nu er af den udbredte holdning at forfatter er noget man kan uddanne sig til eller ej kan der ingen tvivl være om at en forfatterskoles rektor og dennes litterære meritter vil have en afgørende betydning for en sådan skoles elever og deres fremtidige litterære formåen.
Hr. Llambias bliver af det litterære toneangivende miljø i Danmark gerne betegnet som en eksperimenterende forfatter der ofte har brudt grænser for både indhold, genre og sprog. Kort sagt er han en af den slags forfattere der ikke læses af Hr. og Fru Danmark, men til gengæld gerne hyldes af medforfattere og anmeldere med hang til det unge, nye og undergrundsagtige.
   Det virker derfor som en fornuftig fremgangsmåde at beskæftige sig lidt mere indgående med denne Hr. Llambias værker:
Lad os lægge ud med Rådhus. Romanen Rådhus var Hr. Llambias´ gennembrud. Her faldt et næsten enigt anmelderkor i svime over selve eksperimentet. Tænk at tage på rundrejse til landets mange forskellige rådhuse, tænk at kombinere litteratur og sociologi og fotografi. Og tænk at Hr. Llambias turde skrive så åbent om sex. Fantastisk, fantastisk! For enhver nogenlunde begavet læser fremstår Rådhus i et lidt andet lys. En lille drengs pumpen sig op til det rene ingenting.
   For det første er selve indholdet fuldstændigt ligegyldigt. De enkelte refleksioner over rådhusenes arkitektoniske udformning, sociologiske funktion m.m. der faktisk er i romanen afslører at Hr. Llambias end ikke har gidet sætte sig ind i disse fagområders grundbøger for 1. års studerende. Refleksionerne er ligegyldige, uoriginale og til tider direkte uintelligente. Når så Hr. Llambias har trådt rundt i denne ligegyldige grød alt for længe er det tid til hans sædvanlige små pladderseksuelle eskapader der mest af alt minder om en skoledrengs forsøg på at kopiere en yndlingshistorie fra faderens Weekendsex, der hele barndommen har ligget gemt nederst i tøjskabet. Nåh, ja ... og så lidt af forfatterens ligegyldige intetsigende privatliv.
  For det andet er der i Rådhus intet der tyder på at Hr. Llambias skulle have noget videre greb eller begreb om det danske sprogs mange muligheder for at skabe hele universer i læserens hoved. Sproget er lige så fladt og kunstigt som indholdet er ligegyldigt og uintelligent.
   Som den uheldige læser sidder man tilbage med samme tomhed i krop og hjerne som efter endnu en aften foran fjernsynet. Personligt måtte jeg efter endt læsning smide værket i skraldespanden. End ikke i 10 kr. kassen ville jeg placere dette værk. Så dårlig en roman er det faktisk. Rektor eller ej.
   Læseren må have mig undskyldt, men lad mig slippe for at give hele forfatterskabet et blik – lige nu. Det var ikke nemt at komme igennem det rådne hus.
   Hr. Llambias er af den generation af danske forfattere der for alvor fandt sandheden i at være forfatter, ikke at skrive, men at være, ikke blot at være, men at være forfatter. Som postmoderniteten strøg hen over landet og identiteten, kønnet og fortællingen smuldrede væk begyndte danske forfattere at interessere sig for læseren; eller rettere sagt for publikum, for det var hvad læseren blev til. Og forfatteren begyndte at stå på en scene og få bifald, bukke pænt og efterhånden kom der også musik til oplæsningerne og forfatteren greb selv et lille instrument. Formen, tøjet, måden man drak en øl blev det væsentlige. Skriften og bekendelsen var idéen, men skriften tog over, da livet og bekendelserne begrænsede sig til lidt midtvejskrise, drukture, engangsknald, pseudofeminisme og et lukket depressivt verdenssyn blottet for nysgerrighed og undren. Ingen bør undre sig den dag Hr. Llambias toner frem på skærmen som dommer i DR`s nye satsning: Forfatter for en aften.
   Er tanken om et sådan program så vanvittig eller findes der så mange unge mennesker i dag med hang til glamour og berømmelse – også inden for de skrivendes rækker – og så mange etablerede forfattere der udmærket er klar over at deres nuværende karrierer udelukkende skyldes deres tilstedeværelse ved diverse oplæsningsarrangementer og en veludviklet evne for at slikke røv, at et sådan program er inden for rækkevidde?
   Forfatterskolen eksisterer jo i dag, hvilket var utænkeligt for blot 23 år siden. Og minder forfatterskolen ikke en smule om de så populære  talentkonkurrencer I ser på tv? Også her er et nåleøje. Også her bliver man straks til ham eller hende der går på forfatterskolen som man bliver til ham og hende der er med i det der program. Og også her er berømmelsen eller debuten så godt som sikker blot man synger en enkelt sang eller i dette tilfælde: Færdiggør en enkelt halvlang tekst. Eneste forskel er måske at dommerne i tv-programmerne sædvanligvis ikke har de store problemer med at kritisere en optrædende sønder og sammen. Efter at have læst de seneste par års afgangsantologier fra forfatterskolen har jeg svært ved at tro at forfatterskolens undervisere nogensinde er gået teksterne igennem med en ragekniv; at de har ladet teksterne flyde igennem sig og mærket efter om de rørte ved det væsentlige; at de overhovedet er i stand til at bedømme andet end deres egne og venners præstationer på den litterære arena som godt, væsentligt og uundværligt.
   Så måske Hr. Llambias slet ikke kommer i betragtning som dommer i det nye tv-program. Måske bliver han nødt til at fortsætte som rektor på forfatterskolen mange år endnu?
   Kære forfattere
   At skrive er at gøre det – simpelt!
   At leve er at gøre det – simpelt! 

KH
Thomas
Istedgades boghandel
- Vis citeret tekst -