lørdag den 12. november 2011

OPRÅB TIL INTELLIGENTE BEBOERE


Nu er det så igen tid til årets store pølsemarked hvor alle der beskæftiger sig med litteratur, eller skal vi sige med kommunikation på papir, stimler sig sammen i den store hal der efter et par timer stinker af stegte pølser, popkorn og sved. Og skal vi sige noget positivt om denne årets bogbegivenhed må det være at her ser man i det mindste et par forfattere der sveder tran. Desværre er det jo ikke i forbindelse med deres daglige dont skriveriet at deres legeme således opvarmes, at det må afkøles gennem kroppens eget airconditionanlæg. Nej, det skyldes de nu endelig sidder der under lampefeberspotlyset mens en eller anden ligegyldig litterat eller rygklappende kollega stiller dem de sædvanlige ligegyldige spørgsmål. Spørgsmål der som sædvanlig afslører at spørgeren kun sjældent har læst hvad forfatteren har skrevet, og forfatteren kun sjældent har den fjerneste anelse om hvorfor det han har skrevet dog skulle have nogen form for relevans for andre end ham selv.
   De er her alle sammen. De kendte og storsælgende forfattere hvis værker ofte filmatiseres og sendes på DR en rar og hyggelig lørdag aften, så hele familien Danmark kan følge med. De mindre kendte, men desto smartere forfattere hænger ud hos de mindre og smarte forlag og drikker sig godt i hegnet før de skal fyre deres lille digtsamling af foran et ungt og skræmmende let imponerbart publikum. Det samme publikum der ligeså snart det sidste ord har lydt begiver sig over til standen hvor årets samling af allerede ødelagte og alt for selvbevidste forfatterskoleelever forsøger at indgyde sig selv og hinanden lidt selvtillid ved at henholdsvis læse op og lytte til hinandens skriveøvelser godt suppleret af et enkelt interview med deres stolte rektor eller en lidt mere alvorlig oplæsning af en af de faste undervisere. Men mest fylder dog selvhjælpsforfatterne, krimiforfatterne, debatbogsforfatterne, journalistforfatterne, sportsforfatterne, biografiforfatterne, moderskabsforfatterne, fødevareforfatterne, forretningsforfatterne og deres mange læsere der denne dag føler sig i selskab med lige præcis de mennesker der sørger for at hele denne dejlige verden bliver ved med at være lige præcis hele denne dejlige ligegyldige version af verden.
   Allerede efter et par minutter i denne forsamling kan selv den mest tålmodige af de få intelligente føle en insisterende kløen i den pengefinger der kunne have været en mulig løsning hvis håndvåben var allemandseje. Her er muligheden for at ramme præcis dem og det der gør dansk litteratur så uendeligt ligegyldigt for øjeblikket. Her er hele pølsefabrikken samlet: Forlag, forfattere, anmeldere og skoler. Det er disse mennesker der står bag den åndelige forurening vi andre intelligente hver dag må lide under, hvis vi da ikke allerede har lært at lukke ned for deres kanaler og finde vores føde andet steds. Man tager sig et stille hvil på et hjørne og se hvordan pengene flyder hen over diskene, se hvordan de tørre forlagsredaktører gnider sig i hænderne, se hvordan forfatterne soler sig i publikums beundrende øjne, se hvordan hele maskineriet bliver drevet rundt af en hel flok lallende idioter med penge, karriere og anerkendelse som eneste livsformål. Se dig omkring. Det er lige her det sker. Her slås ånden ihjel og veksles til usle mammon af begærlige købmænd og deres kunder der jo alle ser ganske tilfredse ud med deres stande og poser fyldt med samlebåndsprodukter fremstillet af luksushåndværkere med så absolut intet på hjertet.
   Og der er da heller intet i vejen med denne form for udveksling af varer. Blot skal man ikke bilde sig selv ind at det handler om litteratur. Det gør det på ingen måde. Det handler om penge, karriere og anerkendelse. Fuck ånden, fuck livet, fuck litteraturen! Lad os dog sælge de resterende bøger efter vægt eller fyld en pose for en halvtredser eller tag 5 betal for 1. Det er jo lige meget. Det der ikke bliver solgt i denne omgang ryger direkte på forbrændingen (hvis altså ikke vi kan sælge det til Vangsgård for lidt håndører?)
  Og inden man har set sig om er året bogmesse overstået og livet i lille Dannevang går sin vante stilfærdige gang hvor ingen lærer noget nyt og alle har alt.
   Til den intelligente læser har vi her i Istedgades boghandel kun tilbage at sige: læs, læs, læs nu noget litteratur for helvede!  Du kunne jo kigge ind i dag lørdag d. 12/11 kl. 15-18 hvor vi endnu engang vil præsentere de intelligente læsere for lidt tiltrængt åndelig føde. Denne gang i form af vores seneste udgivelse 0´erne  - et udvalg af den hjernevridende og hastighedsforvrængende danske digter Jan Hjorts seneste tre digtsamlinger.

KH
Thomas

Ingen kommentarer:

Send en kommentar