torsdag den 3. november 2011

TIDEN

Selvom armbåndsuret er erstattet af den allestedsforstyrrende mobiltelefon er mennesket fortsat hængt op på en tidsopfattelse der fortrinsvis består af øjeblikke følgende hinanden i en lang næsten evig række. Det handler om sekunder, det handler om minutter, det handler om timer, om døgn, uger, måneder, år. Kort sagt forveksler mennesket fortsat tiden med klokken. For dem der fornemmer at tiden er noget helt andet er der hjælp at hente – denne gang vender vi os først mod naturvidenskaben og for den tålmodige venter Ulla Ryum.
   Naturvidenskaben først. Århus universitets forlag kører en helt forrygende udgivelsesserie de meget rammende kalder Univers. Lad os indlede med at opfordre den intelligente læser til at læse alt hvad der komme i denne serie. Her har vi for første gang på dansk en lang række værker omhandlende naturvidenskabelige indsigter og gjort tilgængelige for lægmand uden lægmand bliver sovset ind i new age, karma og reinkarnation som det så ofte sker med lignende, men amerikanske værker. Her får man serveret naturvidenskaben på et fad – hverken mere eller mindre – og så er det blot op til læseren selv at æde sig mæt. Her og nu og i dette øjeblik skal vi kun anbefale værket Tid. Den relative virkelighed af Ulrik Uggerhøj. Drop mobilen, brænd kalenderen – tiden er ikke tik tak tik tak.
   Og en sådan tid kan man naturligvis også finde hos enkelte skønlitterære forfattere. Ulla Ryum er en ener og en af dansk litteraturs mørkeste og mest besnærende fortællere: ”Der var engang et menneske som ventede på et andet. Først gik tiden, så årene, så månederne, så ugerne, så gik døgnene, så timerne, så minutterne, så sekunderne og så var det atter blot tiden. Men nu gik den ikke, tværtimod synes den at stå stille og den eneste bevægelse der var omkring den ventende var dagenes skiften til nat, og nattens bevægelse tilbage i dag. Således igennem et lang menneskeliv.” Du kan jo selv fortsætte i Tusindeskove fra 1969.

KH
Thomas
Istedgades boghandel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar