torsdag den 22. december 2011

DE SANSELØSE

Ja, populær bliver han vel aldrig. Ja, en bestseller bliver han vel aldrig. Ja, anerkendt som en af de største danske forfattere bliver han vel aldrig. Ja, læst af andre end de få intelligente bliver han vel aldrig, men det skal da så absolut ikke afholde os fra endnu engang at plukke lidt fra dette vægtige forfatterskab.
   
”Jego!” siger Gydja.
   ”Nej, nu vil jeg sgu høre noget om byen her. I kan få de fleste dage til at gå med endeløse og ret indholdsløse diskussioner om den. Nu må det for en gangs skyld være min tur. Og der må I da sagtens kunne klare, for I er jo så frie.”
   ”Ja, vi er frie.” Det er den lille frøken Lupa, hun siger det uden at slå med nakken, men i et tonefald som om hun gjorde det. ”Vi er frie fordi vi har diskuteret og kæmpet os frem til vor frihed.”
   Jego ser ikke på hende.
   ”Er det sådan,” spørger han, ”at en borger her i byen med al sin udi de helt store diskussioner tilkæmpede frihed på den frie næsedag i stedet for at afgive sin næse til én, der skal regere med ham, kan give den til sig selv? Det kan jo udmærket tænkes, at han ikke har lyst til at blive regeret af andre.”
   ”Friheden består i, at man kan afgive sin næse eller lade være. Man kan selvfølgelig ikke give den til sig selv ... medmindre man er opstillet som kandidat for et parti. Men som sagt, det står enhver frit for om han vil afgive sin næse eller ej.”
   ”Hvis han ikke afgiver den, så bliver der alligevel regeret med ham, ikke sandt?”
   ”Selvfølgelig.”
   ”Så finder jeg det mere frit at være fri for denne frihed.”
   ”Du forstår simpelt hen ikke systemet,” siger Gydja.
   Du har ret. Jeg forstår det ikke.” Jegos øjne er ildevarslende mørke. ”Jeg begriber heller ikke, hvad I forstår ved det.”
                                                           
                                                                                             HOLGER HANSEN. DE SANSELØSE. 1979
Naturligvis er det igen Hr. HOLGER HANSEN, mine Damer og Herrer, HOLGER HANSEN!
KH
Thomas
Istedgades boghandel

Ingen kommentarer:

Send en kommentar